Ligesom alt andet i dette samfund bliver også kunsten i stigende grad digital. Vi er vant til betragte kunst som fysiske genstande – statuer, malerier, installationer og skulpturel kunst af forskellig art, som vi kan tage og føle på, betragte og vurdere som de ting, de også er. Tænk på alle de mennesker, der hvert år flokkes i det parisiske kunstmuseum Louvre for at se det berømte maleri af Mona Lisa, som blev skabt i årene mellem 1503 og 1507 af den berømte kunstner Leonardo da Vinci. Det er en oplevelse for livet for mange at have set og beundret det gådefulde maleri.
Allerede nu kan du imidlertid også se kunst, som ikke er fysisk, men rent digital. Det mest omtale eksempel i tiden er nok værket ‘Everydays: The First 5000 Days’:, som er skabt af den digitalt arbejdende amerikanske kunstner Beeple. Han hedder Mike Winkelmann i det mere borgerlige liv.
Hans digitale kunstværk blev i foråret 2021 solgt på auktion for en gigantisk sum på ikke mindre end 430 millioner dollars. Køberen får ikke et fysisk maleri, men digitale koder, der åbner de tusindvis af krypterede filer, som kunstværket består af. Ved at anvende koderne, kan man således se værket, der bedst kan betegnes som et maleri. Om man vil have det blæst op på væggen i sin stue, der er belagt med hyggelige og smukke kelim tæpper, eller blot vil have det på sin personlige skærm, er jo op til en selv at afgøre, men for mange vil det være nyt at nyde digital kunst, og dermed skal man også finde nye måder at formidle den på.
Krypto-kunst
Den digitale kunst går også under betegnelsen krypto-kunst, og ifølge kunstkenderen Frederik Kulager er der tale om en måde at udvide kunstens formater på. I stedet for et fysisk værk får man således adgang til at se et værk på sin computer, sin smartphone eller tablet. Eller man kan have det liggende i ‘skyen’ og dermed se det på et af sine internetforbundne enheder, uanset hvor man er.
Der er store forventninger til udviklingen inden for digital kunst. Det skyldes blandt andet, at formidlingen af kunsten er baseret på den såkaldte blockchain-teknologi. Den logger alle transaktioner mellem eksempelvis kunstneren og køberen, og dermed er der en høj grad af sikkerhed omkring den digitale kunst. Man kunne tro, at det ville være nemt som kunstner bare at sælge sit digitale værk til alle mulige, men finessen er, at værket er unikt, og dermed får køberen noget, der er lige så specielt, som hvis vedkommende købte et traditionelt kunstværk hos kunstneren.