Det kan virke lidt underligt, hvis man begynder at tale om synlig og usynlig kunst, men meningen med begrebet synlig kunst er her, at der er tale om kunst, som virkelig skiller sig ud i landskabet – og ikke alene hænger på et væg i et galleri, et museum eller i et privat hjem.

Nogle kunstnere skaber værker, der får en plads i det offentlige rum, hvor de så på den ene eller anden måde bliver folkeeje. Nogle områder i landet dyrker denne form for kunst meget. For eksempal var Holstebro Kommune på banen allerede for mange år siden og har opbygget en skulptursamling i byens åbne rum. Den har ofte skabt diskussion, men i dag er de fleste vist enige om, at Holstebro er en vigtig by i kulturlandskabet.

Herning vil også være med

Midt- og vestjyderne er driftige folk, så i denne by har man taget kampen op med Holstbro og skabt meget synlig kunst i det offentlige rum. Blandt andet med værker af Olafur Eliasson,der netop er afgået ved døden, men som i sine sidste år blev anset for at være en af de største kunstnere i Danmark. Han blev også betragtet som en meget magtfuld person i kunst- og kulturverdenen, og det skyldes både hans store kunst og hans væsen, som udstrålede autoritet, og han fyldte meget i landskabet.

Hans værker tager blandt andet imod ved det nye storhospital i Gødstrup lidt uden for Herning, men mest kendt er nok den monumentale skulptur Elia. Fire søjler rager 32 meter op i luften og omgiver en kuppel på 60 meter i diameter. Midt i skulpturen er installeret en kæmpe gasbrænder, der på tilfældige tidspunkter i løbet af en 19 dage lang turnus sender en ildsøjle op i luften. Skulpturen skal forene himmel og jord i et voldsomt kunstnerisk sprog.