Mennesket har altid kunnet lide at udtrykke sig. Kunst er en måde at fortælle en historie på, lige som det kan være en måde at udsmykke sig på. I tider, hvor overlevelse var det primære for en selv og ens nærmeste, har kunsten også udtrykt det, samfundet havde behov for.

Men kunst er også menneskets behov for at udtrykke sig. Det er en del af et at være menneske, og da maleriet og andre typer af kunst opstod mange tusinde år før skrivekunsten, så er det en af de ældste udtryksformer, vi kender.

Malerierne på væggene i Grotte Chauvet i Frankrig og i grotter i resten af verden viser, at mennesker også den gang har elsket historier og fortællinger. Det er kun den oldtidskunst, vi har fundet på vægge indeni hulerne. Ingen ved, hvor meget der er blevet tegnet udvendigt, malet på bark eller huder, på alt det, der er gået tabt siden hen.

Kunsten udviklede sig

Lysten til kunsten rejste med mennesket verden rundt, hvor den udviklede sig både regionalt og over tid. Kunsten kom også med her til landet, hvor vi i dag rundt om i landet kan nyde helleristninger og fra senere tider runesten.

Men som tiden gik, kom der nye måder at udtrykke sig på. Det var alt fra støbte varer som smykker, bæltespænder og lignende til bevarede stykker klæde og tøj.

Den store revolution kom med opførslen af mere holdbare bygninger, der stadig helt eller delvist består den dag i dag, og hvor maling og indretning tydeligt viser datidens stil. Det gav store muligheder for kunstnerne, der nu havde andre typer af lærreder at arbejde på, og det satte skub i udviklingen. Samtidig gav det også eftertiden så meget mere kunst at nyde.

Det regionale tager præg

Det ses her tydeligt, at der kommer et mere og mere regionalt præg i kunsten. Det er det nære, der har betydning for udtrykket, men det nære er også de materialer, der er til rådighed. I Norden laves smykker og andre genstande af rav. En vare, der er eftertragtet sydpå, hvilket betyder, at man også har skabt en handelsvare.

Kunst flytter sig fra den ene dele af verden til den anden i form af handelsvarer eller som krigsbytte. Men det er alt sammen skatte, der er passet rigtig godt på og som derfor kan nydes af os andre på alverdens museer, der udstiller alle de mest smukke og interessante kunstgenstande fra verdenshistorien.

I mange tilfælde er historien bag de forskellige genstande ikke kendt, og om de har været brugt til noget særligt er heller ikke altid kendt. Derfor kan du og alle andre bruge fantasien og komme med jeres helt eget bud på de mange kunstskatte.