De fleste mennesker går i stangtøj. Nu om dage får man ikke længere syet sit tøj, men køber de i forretninger eller op nettet. Som det altid har været, er der stangtøj i alle prisklasser. Der er det gængse og billige, der kan fås alle steder, og så er der de mere eksklusive mærker, som koster derefter.

Men også tøj har deres konger, og det mest unikke og særlige er og bliver haute couture. Et fransk udtryk, der direkte oversat betyder “finere syning”, hvilket det bestemt også er. For at kunne få denne betegnelse skal flere krav nemlig være overholdt, og en almindelig skrædder eller en, der syr selv hjemme, vil ikke falde ind under denne kategori.

Fransk mode på højeste plan

Har du pengene og kontakterne, så er det muligt at få lavet et helt unikt stykke tøj, der alene fremstilles på bestilling, og som laves af de bedste materialer. Det bliver ikke mere eksklusivt end her.

Modeskaberne prøver deres ideer af, noget havner hos os alle som stangtøj, da det er det alle modehuse i sidste ende lever af. Men der er de få ting, der fremstilles på bestilling. Der er også de designperler, der ændrer vores syn på tøj. Coco Chanel har givet os den lille sorte. En kjole, der har udviklet sig over tid, men som findes i stort set alle kvinders garderobe. Dior gav os New Look, som igen ændrede synet på, hvordan mode kunne være, og hvordan alle skulle klæde os.

Som alle andre kunstnere, så er haute couture med til at ændre vores syn på tøj i sin helhed, og selvom meget af det er eksperimenterende og mere kunst end brugbart tøj, så er det den slags, der ændrer billedet af mode og beklædning, og derfor er disse designere kunstnere, og deres materialer er stof og den menneskelige krop.