I de senere år er der kommet en større og større fokus på dem, som skærer i både is og træ. Det er folk, som med store motorsave, mejsler og hakker skaber kunstværker så smukke som oldtidens mesterværker.

Midlertidig kunst, der fryder øjet

Der er konkurrencer, hvor dem, som skærer i is, konkurrerer om store præmier, og der er faktisk et helt hotel, som er lavet i is, som hver vinter åbner for gæsterne i det nordlige del af Finland, hvor alt er lavet af isblokke. Selv din seng for natten.

Træskærerne holder også konkurrencer, hvor de skærer alt fra drager til de mere klassiske ulve, bjørne og ørne ud af træ, og det foregår oftest med motorsave, de gør det. De kan ofte skabe så smukke figurer, at det er som at se selve dyret i den vilde natur.

De moderne kunstnere lader ikke meget stå tilbage for de gamle mestre, og de er så dygtige til at bruge deres hænder og de maskiner, som de bruger til at skabe mesterværker med. Det være sig i is, træ, eller sågar sand, for det er der også nogen, som kan.

Det er mere end bare leg

Det, som vi børn alle har brugt timer på i en sandkasse, har nogen gjort til deres profession, og der afholdes hvert år mange konkurrencer, hvor folk bygger slotte, figurer og andet i sand. Det er ikke for amatører, og det er folk, som hvert år skaber flotte skulpturer af ikoniske bygninger over hele verden og kopier af store malerier og skulpturer fra de gamle mestre verden over.

Det er blandt det nye, der bliver skabt, men de kunstværker, som skabes i sand og is er naturligvis flygtige – som så meget andet her i verden.