Der er altid nogen, som ikke vil lade sig indfange af de konventionelle tanker i et samfund. Det er dem, som i populær tale bliver omtalt som provokunstnere, og de kom i den grad frem med det opgør, som fulgte med hippietiden.

Også herhjemme

I Danmark var det kunstnere som Jens Jørgen Thorsen, som havde en idé om Jesus og hans sexliv og lavede det til en film. Det er noget, der provokerer rigtig mange mennesker, og der blev i første omgang også i Frankrig nedlagt forbud mod, at filmen blev optaget. Det betød, at Jens Jørgen Thorsen ikke kunne få indrejse i Frankrig.

Sammen med Jørgen Nash har Jens Jørgen Thorsen lukket høns ud i folketingssalen, taget tøjet af og løbet rundt derinde. Der er episoder, hvor de brugte deres kønsdele til at male med, og der har altid været fuld fart på alle områder. Provokationerne har været mange.

Der er mange andre provokunstnere, som er fulgt efter. Michael Brammer, som aflivede hundehvalpe for at inkludere dem med i et kunstværk, som han kaldte tro, håb og kærlighed. Sidste store skud på stammen er Hornsleth, som fik alle i en afrikansk landsby til at skifte navn til Hornsleth mod at de fik et får eller en ged som betaling. Noget som virkelig trak store overskrifter verden over.

De findes verden over

De internationale provokunstnere er folk som Andy Warhol og Jeremy Cohen. Folk som kontinuerligt skubber grænserne for, hvad et samfund vil tolerere, og som provokerer masserne og specielt dem, som er ledere i samfundet.

For provokunstneren er selve provokationen ofte lige så vigtig som det kunstværk, de frembringer. Det er en symbiose, og jo mere medierne og samfundet lader sig provokere, jo mere vil provokunstneren føle sig berettiget, og de vil finde på nye provokationer så hurtigt som muligt.

Første gang den lille havfrue var udsat for hærværk i Danmark, og hendes hoved var skåret af, var der mange, som mente, at det var provokunstnere, som stod bag. De var de eneste, som ville turde gå ud og ødelægge et nationalt klenodie. Det oprindelige hoved er aldrig fundet, og dem, som skar havfruens hoved af første gang, er aldrig fundet, men mistanken er for evigt bundet sammen med den mest provokerende del af kunstverdenen.